Ez a cikk nem az alapja az "álom otthonának" kiválasztásakor. Ez nem tartalmazza a "tervezők kérdéseinek" listáját is - ezek a dolgok megtalálhatók a tervező weboldalán vagy a Google keresőben. Annyira fontosak, mint ezek a dolgok, amit itt fogunk végrehajtani, kicsit kiszorítjuk a tervet, megkerüljük a rajongókártyát és beszélünk olyan konkrét fogalmakról, amelyek valóban különbséget tesznek az Ön életében.

A házadhoz illeszkedő életmódod az igényeinek és kívánságainak feltárásával kezdődik. A legtöbb otthoni tervezőnek van valamilyen "felfedezési folyamata", amely segít az otthoni tervezés alapjainak azonosításában. Ez a tétel konfigurációjával kezdődik, és olyan tételeken keresztül folytatódik, mint az adatvédelmi követelmények, a munkaterületek, a szabadtéri terek stb. Bár ez a folyamat kritikus fontosságú a projekthez, ritkán fúrja le eléggé ahhoz, hogy átalakítsa otthonát, az Ön életében.

Itt van a jó otthoni formatervezés kulcsa, amelyet fel kell sorolni: a) a lakástulajdonos jelenlegi igényeinek felmérése; és b) a háztartásban élők jövőbeni igényeinek előrejelzése. Mielőtt azt mondod: "Igen, igen ... ezt már hallottam!" vessünk egy közelebbi pillantást arra, hogy milyen "jelenlegi igények" járnak.

Az otthoni tervezők által használt "felfedezési folyamatok" szinte mindegyike a ház szobáinak használatára és helyigényére összpontosít. Ez jó, de túl kevés figyelmet fordítanak az otthonában élő emberek személyes szükségleteire. Anélkül, hogy teljes körűen elvégezné az ügyfél funkcionális képességeit, gyakran azonosítja azokat a területeket, ahol a módosítás szükséges.

Például a gyermek igényei és az otthonában kényelmesen élni képes képességük ritkán fordul elő a tervezés során. Szükséges a gyermek aktuális képességeinek felmérése és olyan környezet kialakítása, amely a gyermekkel együtt dolgozik és nő. Néhány könnyen alkalmazkodó design elem tartalmazhat állítható polcokat és rudakat a szekrényben. Ahogy a gyermek nő, a polcok és a rudak mozgathatók, hogy azok jobban illeszkedjenek. A készülékek hasonló helyzetben vannak, mint amire szükség van az ellenőrzések hozzáférhetőségéhez. A mosókészülékek és a szárítók elülső oldali vezérlése lehetővé teszi azok használatát. A biztonság is eljut. A gyermek, aki megpróbál egy mikrohullámot felhúzni, egy katasztrófa receptje!

Természetesen a fenti példa nagyon egyszerű, de szemlélteti azt a pontot, hogy a tervezést az egyén szemszögéből kell megtenni és a napi rutinok otthoni elvégzésére való képességét. Ezért egy jó tervező elvégzi az ügyfél értékelését és meghatározza a szükséges tervmódosításokat.
Van néhány olyan eszköz, amelyet a tervező az eva-hoz használhat
ügyfeleinek igényeit. Az egyik ilyen eszköz az Átfogó Áttekintési és Megoldási Eljárás az idősek lakóinak (CASPAR) számára. A CASPAR-ot az egészségügyi szakemberek számára tervezték, hogy értékeljék ügyfeleiknek az otthoni rutinszerű tevékenységeket. Ez hasznos a fogyatékossággal élő emberek követelményeinek meghatározásában is.

Az egyének jövőbeni szükségleteinek előrevetítése kissé trükkösnek bizonyulhat, de elkezdhetjük az öregedés folyamatának megértését. Akár örömmel gondolkodunk, akár öregszik vagy sem, elkerülhetetlen, és az emberek funkcionális képességei idővel csökkennek.