Minimal lakberendezésA minimalista stílus Olaszországból ered, és mind a zenében, a művészetben, a mi esetünkben pedig az építészetben, formatervezésben és belsőépítészetben található meg. Jellemzője az, hogy a lehető legkevesebb eszköz és anyag használattal, egyedi, nem bonyolult, látványos darabokat hoznak létre.Színekben és formákban a letisztultság, egyszerűség jellemzi, a neve is ebből ered. A stílusirányzatra jellemző színek a fekete és a fehér, a szürke, és a halvány pasztel színek. Anyaghasználatban tökéletesen alkalmazzák a természetes és mesterséges anyagokat, melyek harmonizálnak egymással. A bútorok vonalvezetése szögletes és éles.


Ez a lakberendezésben nagyon közkedvelt stílus mert karakteres, steril és tökéletes hangulatot kölcsönös. A stílusra az a mottó illik a legjobban, hogy a “kevesebb néha több”.


Említésre méltó az is, hogy a tér és az ember mértani tökéletességgel illik egymáshoz. Általában kevés használati berendezést használnak, csak a legszükségesebbeket. Ez is azt a látszatot kelti, hogy az itt élők tökéletes rendben, rendezettségben élnek. Röviden és tömören úgy lehetne megfogalmazni, hogy egyszerű elegancia vagyis a minimál egy igazi TREND.
BERENDEZÉSA minimál stílusra a natúr fa színek és fa felületek jellemzőek, valamint a szálcsiszolt inox, az aluminium, a simított beton, kő, az átlátszó és színezett üvegek, fémek, valamint a kiváló minőségű műanyagok. A burkolatok anyaga és színei is mindig egyszerűek nem hivalkodóak, nem használnak mintákat. A hangsúly azon van, hogy az anyag természetes szépségét mutassák. Burkolóanyag kiválasztásakor fontos, hogy az anyag tökéletes minőségű legyen, de felületeket lehet variálni, példáult a matt és a fényes felületet. Ez lehet természetes vagy mesterséges kő vagy üveg. Amit még szívesen használnak az a felcsiszolt beton.Textíliában a vászonszerű, len anyagok vannak előtérben, és soha nem a mintás textúrák domináknak, színekben továbbra is a fehér és a szürke valamint a pasztellszínek játszanak. Szőnyegeknél általában a gyapjút használják, függönyöknél a lap és szalag függönyöket használják.Bútorok tekintetében azt lehet elmondani, hogy szűkölködnek a mennyiségben, de minőségben egyáltalán nem. Az alapelemek a hideg eleganciával tervezett formák, a könnyed, játékos térhasználat, az egyszerű letisztult vonalak, natúr színek, az üveg a fém és a fa kombinációja, a szögletesség megjelenése.


A bútorok megjelenése, esztétikája is szemet gyönyörködhető: minimalizált anyaghasználat, mértani vonalvezetés, higgadt formák, stabilitás és a minőség jellemzi minden részletüket. Az Ülőgarnitúrák is követik, szögletességet és nagy az ülési mélységük, de természetesen 1-2 híresebb tervezőtől származó bútordarab nem hiányozhat. A konyhában a magas fényű felületeket előszeretettel vegítik a kővel és a szálcsiszolt inoxal, a munkapultoknál itt nem túlzás az átlagnál eltérő jóval vastagabb top. A konyhában amit csak lehet elrejtenek pl.: csatornarendszer, amiben a dugaljtól elkezdve a vágódeszkáig mindet el lehet helyezni, ami véleményem szerint nagyon praktikus és különleges.


A fürdőszobában is nagyon egyszerű de minőségi burkolat kerül, és ezt nagyon trendi és különleges szaniterekkel hangsúlyozzák ki, ami lehet egy üveg vagy fémmosdó, de egy hatalmas nagy minden szegletében szögletes porcelán vagy corián mosdó esetleg egy szabadon álló kád, ami már egy dekorációs darabbal is felér.A minimál stílus nagyon tér igényes és a bútorok szellős elhelyezését követeli meg. A több bútor bezsúfolása az a stílus rovására mehet és elveszíti a „rend” érzetét ez által a hideg eleganciának is búcsút mondhatunk, ami egyik fő jellemzője e lakberendezési stílusnak. Kiegészítőkben ez a stílus nem bővelkedik, de természetesen itt is elhagyhatatlan, amit mindig párban helyeznek el mind a bútoron, mind a falon kép formájában. A növényeket nagy szögletes kaspóban vagy vázában helyezik el, de semmiképpen nem színes, hanem zöld növényt, a vázába Kála, fehér rózsa csokrot szép rakni vagy ehhez hasonló virágokat.E lakberendezési stílus világításban a SOK természetes fény elengedhetetlen, de természetesen mesterséges fény is kell ami általában süllyesztett lámpák, állólámpák és belógós lámpák amik természetesen nem mintásak hanem egyszerű, egyforma és letisztult formában jelennek meg a térben.